
آیا در آینده، واقعیت افزوده بخشی از برنامههای مرتبط با رسانههای اجتماعی خواهد بود؟
واقعیت افزوده یکی از فناوریهای در حال ظهوری به حساب میآید، که در سالهای اخیر تاثیر زیادی بر اپها یا برنامههای مرتبط با شبکههای اجتماعی داشته است؛ پیشبینی میشود که این فناوری، رویداد بزرگ بعدی باشد که الهام بخش ذهن خلاق و جستجوگر مهندسینی خواهد بود که همواره به دنبال چیزهای بزرگتر و شکستن مرزهای محدود فناوری بودهاند.
اگر واقعیت افزوده را با سایر تکنولوژیهای مرتبط با آن مقایسه کنید، متوجه خواهید شد که این فناوری نوظهور، در مرزی میان دنیای واقعی و مجازی قرار گرفته است؛ و با گذشت زمان، این فناوری محبوبیت بیشتری میان مردم پیدا کرده است. چراکه به آنها اجازه میدهد المانهای مجازی را وارد دنیای واقعی کنند و از این تجربه نهایت لذت را ببرند.
رسانههای اجتماعی منجر به کوچک شدن دنیا شدهاند، چراکه به کاربران خود اجازه میدهند تا بهصورت مستمر، تصاویر، ویدیو و کلیه محتوای مورد علاقه خود را با دوستان، همکاران و خانوادههایشان در هر کجای این دنیا که باشند به اشتراک بگذارند.
اخیراً تحقیقاتی در خصوص رسانههای اجتماعی توسط مجله نیویورک تایمز صورت گرفته است که در ادامه شاهد نتایج حاصل از این بررسی خواهید بود:
آماری جهت درک رفتار رسانههای اجتماعی
بیایید نگاهی سریع به میزان استفاده از رسانههای اجتماعی طی چند سال گذشته داشته باشیم. براساس نمودارهای منتشر شده، میزان استفاده از رسانههای اجتماعی از سال 2010 تا 2021، در سراسر جهان بهصورت مستمر در حال افزایش بوده است.
پیشبینی شده که تا سال آینده، نزدیک به 3 میلیارد نفر در سرتاسر جهان از رسانههای اجتماعی استفاده خواهند کرد، که نسبت به ده سال گذشته، رشد سه برابری را نشان میدهد.
در مورد محبوبیت هر رسانه اجتماعی، فیس بوک، یوتیوب و واتساپ، سه شبکه بالاترین میزان محبوبیت (بر اساس تعداد کاربران فعال) در میان مصرف کنندگان را داشتهاند؛ آنچه ممکن است شما را شگفتزده کند این است که رسانههای معتبر و کارآمدی نظیر لینکدین، از سطح محبوبیت پایینتری در سرتاسر جهان برخوردار بودهاند.
نحوه توسعه فناوری واقعیت افزوده در رسانههای اجتماعی به چه شکل بوده است؟
با هر قدم که بسوی انقلاب دیجیتالی برمیداریم، داستان مجموعه فیلم محبوب ماتریکس، بیش از پیش به واقعیت تبدیل میشود؛ مرزهایی که میان دنیای واقعی و تخیلی وجود دارند، زودتر از آنچه که به فکرمان برسد در حال ناپدید شدن هستند و این موضوع، فناوری واقعیت افزوده را به پدیدهای جدایی ناپذیر از رسانههای اجتماعی تبدیل خواهد کرد.
به عنوان مثال، برنامه بسیار محبوب اسنپچت بطرز کاملاً هوشمندانهای بدنبال استفاده از فناوری واقعیت افزوده است و امکانی را برای کاربران خود ایجاد کرده که محتوای خلق شده مبتنی بر این تکنولوژی را به آسانی به اشتراک بگذارند. سازندگان اسنپچت پس از خلق موفقیتآمیز پیامرسان تصویری خود، اکنون پا را فراتر گذاشته و به سراغ خلق یک بازی مبتنی بر واقعیت افزوده رفتهاند که کاربران آن جهت کسب امتیاز، باید حالتهای چهره خاصی را ایجاد کنند. کاربران این بازی حتی میتوانند جهت کمک گرفتن، تصاویر را برای دوستان خود ارسال کرده و آنها را نیز در این بازی دخیل کنند. تجربه جادویی که کاربران طی مراحل مختلف این بازی بدست میآورند، باعث محبوبیت هر چه بیشتر آن شده است. از سه ماهه سوم سال 2019، اسنپچت توانست رکورد حضور 210 میلیون کاربر بهصورت روزانه (در سراسر جهان) را به ثبت رساند.
بنظر میرسد که آینده اسنپچت وابستگی بسیار زیادی به ساخت پلتفرم واقعیت افزودهشان خواهد داشت؛ ایوان اشپیگل به عنوان مدیرعامل اسنپچت در این خصوص اظهار داشته که یک کاربر فعال آنها در طول روز، 30 بار از فناوری واقعیت افزودهشان استفاده میکند.
پیامرسان فیسبوک نیز بازیهای واقعیت افزودهای نظیر Asteroids Attack و Don’t Smile را برای کاربران خود طراحی کرده است؛ در بازی Don’t Smile، اولین نفری که لبخند بزند به عنوان بازنده اعلام خواهد شد؛ در بازی دوم، کاربران با صورت خود، یک کشتی فضایی را هدایت میکنند.
فیسبوک با ادغام فیلترهای سه بعدی، ایجاد محتوا از طریق پلتفرم خود را آسانتر کرده است؛ این پلتفرم حتی امکانی را فراهم کرده که فروشگاههای اینترنتی میتوانند از طریق آن، تجربه استفاده از محصولاتشان را بهصورت واقعیت افزوده برای مشتریانشان فراهم کنند. در یکی از کمپینهای مرتبط با کیف دستی در فیسبوک، مشتریان میتوانستند میزان بزرگی کیف را بهصورت واقعیت افزوده مشاهده کرده و بدین شکل، تصمیم صحیح و درستی جهت خرید محصول مورد نیاز خود بگیرند.
جلوههای واقعیت افزوده در استوریهای اینستاگرام به یکی از روشهای جالب جهت افزودن خلاقیت به محتوا تبدیل شده است. اخیراً یک هنرمند فرانسوی به نام اینس لونگویال، توانست با فیلترهای اینستاگرام، اثر منحصر بفردی را روی صورت خود خلق کند؛ در اثر لونگویال، او بخشی از کره زمین را روی صورت خود پیاده کرده است و روی پیشانی او این نوشته را مشاهده میکنیم که «زمین را نجات دهید.»، این پیام که منجر به تحت تاثیر قرار گرفتن کاربران شد، میتواند به عنوان عاملی جهت متحد شدن همگان جهت حفظ سیاره زمین در نظر گرفته شود.
تاثیر واقعیت افزوده بر روند توسعه رسانههای اجتماعی
خلق محتوای جدید: در آیندهای نه چندان دور شاهد جایگزین شدن محتوای سه بعدی (با کمک فناوری واقعیت افزوده) بهجای محتوای دو بعدی در رسانههای اجتماعی خواهیم بود. استفاده زیاد از محتوای تعاملی باعث تغییر شکل رسانههای اجتماعی خواهد شد؛ محتوای سه بعدی، این قدرت را دارد که کاربران را به دنیایی کاملاً جدید و غیرقابل تصور ببرد.
استفاده از فناوری واقعیت افزوده در خریدها: اخیراً برایتان پیش نیامده که در رسانههای اجتماعی با تبلیغ فروش محصولی نظیر لباس یا کفشی روبرو شده باشید؟ اما اگر نتوانید به بررسی این محصولات بپردازید، چگونه راضی میشوید که بابت آنها پولی پرداخت کنید؟ اینجا است که تکنولوژی واقعیت افزوده به کمک ما میآید؛ این فناوری به شما اجازه خواهد داد تا به بررسی کلیه محصولات و اجناسی بپردازید که دوست دارید آنها را خریداری کنید. به عنوان یک بازاریاب، واقعیت افزوده به شما کمک خواهد کرد تا محصولات خود را به شکلی منحصربهفرد و بهصورت سه بعدی تبلیغ کنید.
حسی زندهتر نسبت به رویدادها: کاربران احساس زندهتر و واقعیتری از رویدادها خواهند داشت و دیگر نیازی نخواهد بود تا جهت مشاهده پدیده، رویداد یا موقعیتی، از خانه خود خارج شوند. این فناوری که در مرحله توسعه قرار دارد، بطور کلی تجربه کاربران را تغییر خواهد داد؛ بسیاری از مارکهای محبوب لباس، در حال حاضر جهت استفاده از این فناوری، با یکدیگر رقابت میکنند. کاربران تنها باید نرم افزار واقعیت افزوده را دانلود کرده، وارد آن شده و تجربهای منحصربهفرد از حضور در یک دنیای واقعی بدست آورند.
حضور بیشتر در رسانههای اجتماعی: واقعیت افزوده به کاربران کمک خواهد کرد تا محتوای خود را بهصورت یکپارچه در پلتفرمهای مختلف رسانههای اجتماعی به اشتراک بگذارند؛ آنها قادر خواهند بود پا به دنیایی کاملاً جدید گذاشته، به کاوش در آن دست زنند و تمام غیرممکنها را ممکن کنند؛ بطور مثال وقتی کاربران در حال خرید یا رزرو کردن اتاقی در یک هتل هستند، میتوانند رتبه و نظرات سایر مردم را دقیقاً در مقابل ساختمان فروشگاه یا هتل مورد نظر خود مشاهده کنند و حتی آنها را با دوستان و همکاران خود نیز به اشتراک بگذارند.
کلام آخر
بزودی فناوری واقعیت افزوده جزئی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره ما خواهد شد. تبلیغات مبتنی بر واقعیت افزوده، پتانسیل کسب درآمد سالانه 13 میلیارد دلار را خواهند داشت که 12 درصد از آن، درآمد حاصل از تبلیغات مرتبط با گوشیهای هوشمند خواهد بود. تبلیغات مبتنی بر واقعیت افزوده، موقعیتهای جدیدی را در بازاریابیهای آنلاین در رسانههای اجتماعی ایجاد میکنند؛ در حالی که این فناوری بزودی توسعه قابل توجهی پیدا خواهد کرد، برندهای مختلف باید تلاش کنند تا با این پدیده و فرصت، به تعامل پرداخته تا بتوانند سهم خوبی از بازارهای جهانی بدست آورند.