
اولویت دادن به موبایل؛ فرصتی برای دیجیتالی شدن
بسیاری از صنایع در تلاش برای کوچ کردن به دنیای دیجیتال هستند و به نظر میرسد این روند با سرعت بیشتری ادامه خواهد داشت. این صنایع در حال شناسایی فرصتهایی هستند که به آنها در دیجیتالی شدن کمک میکند.
برای بهرهگیری از این فرصتها، کسبوکارها باید خودشان را به بهترین شکل برای سازگاری با دنیای دیجیتال و مصرف کنندگانش آماده کنند. یکی از این کارها، اولویت دادن به پلتفرم موبایل است. مصرف کنندگان اکنون تجربهای روان و شخصیسازی شده را در گوشیهای موبایل خود انتظار دارند.
این یعنی ظهور مدلهای کسبوکار جدید، که برای دستیابی به اتصال، یکپارچگی و بهینگی از مزایای فناوری موبایل بهره میبرند. همانطور که پیشبینی میشد، بسیاری از سازمانها از چند سال پیش با اختصاص بودجههای قابل توجه، در مسیر دیجیتالی شدن قرار گرفتند. یکی از مهم ترین ابتکارات این سازمانها، توسعه اپلیکیشنهای تجاری و ترغیب کاربران برای استفاده از آنها است.
در واقع مدیران دریافتند که اپلیکیشنهای موبایل مانند یک پورتال است، که دسترسی به فناوریهای دیجیتال ارزشمند را تسهیل میکند. برای اینکه یک سازمان واقعا دیجیتال باشد، داشتن ذهنیت دیجیتال ملموس در فرآیندهای کسبوکار، تکنولوژی و فرهنگ سازمان ضروری است.
اگرچه یک استراتژی دیجیتالی شدن میتواند چند تکنولوژی مختلف را به سازمان وارد کند، اما برای پاسخگویی موثر به نیازهای مشتریان، بهرهگیری از اپلیکیشنهای موبایل یک گام اصلی برای موفقیت به حساب میآید. کسبوکارهای پیشتاز با اولویتدهی به موبایل، دیجیتالی شدن خود را به شکل بهتری هدایت میکنند و مزایای رقابتی بیشتری به دست میآورند.
فرصتی به اسم موبایل
موبایل به یکی از مفاهیم زندگی روزانه تبدیل شده است. دستگاههای موبایل و شیوه ای که از آنها استفاده میکنیم نه تنها زندگیهای شخصی، بلکه کسبوکار ما را از جنبههای مختلفی دچار تغییر کرده است. تمایل کاربران به استفاده از موبایل هر روز بیشتر میشود و کسبوکارهایی که میخواهند از این فرصت استفاده کنند باید سریعتر دست به کار شوند.
به گزارش وبسایت کاماسکور، به طور میانگین کاربران روزانه 6 ساعت از دستگاههای موبایل خود استفاده میکنند. در واقع در سال 2016، ترافیک مصرفی اینترنت در پلتفرم موبایل حتی از دسکتاپ نیز فراتر رفت. به همین دلیل، اپلیکیشنهای موبایل در حال حاضر بخش اعظمی از رسانه دیجیتالی مورد استفاده توسط کاربران را به خود اختصاص دادهاند.
بهرهگیری از فضای ایجاد شده برای وب موبایل، امکان افزایش آگاهی از برند و ترافیک وبسایت شما را فراهم میکند. این در حالی است که اپلیکیشنهای موبایل امکان ایجاد و بهبود روابط با مشتری و افزایش نرخ ماندگاری مشتریان را در دسترستان قرار میدهند. برای مصرف کنندگان امروزی، تجربه کاربری خوب در موبایل، اولویت اصلی به حساب میآید.
از آنجایی که تمایل کاربران به استفاده از پلتفرمهای موبایل هر روز بیشتر میشود، بهرهگیری از یک استراتژی کارآمد برای اپلیکیشن موبایل حیاتی است.
اولویت دادن به موبایل
وقتی استفاده از اپلیکیشنهای موبایل تازه رونق گرفته بود، بسیاری آن را یک کانال بازاریابی محدود و فانتزی به حساب میآوردند. با افزایش تعداد کسبوکارهایی که امروزه بر روی مفهوم دیجیتالی شدن متمرکز شدهاند، استفاده از پتانسیلهای پلتفرم موبایل برای افزایش کارایی و درآمد برای بسیاری از کسبوکارها به یک امر لازم تبدیل شده است.
نکته مهم این است که یک اپلیکیشن موبایل به تنهایی کسبوکارتان را دیجیتال نخواهد کرد، اما با استفاده از آن میتوانید در مسیر دیجیتالی شدن، یک شروع خیلی خوب داشته باشید. اپلیکیشن موبایل برای بسیاری از کسبوکارها در این مسیر گام اول به حساب میآید. اما برای اینکه ذهنیت دیجیتال خود را تقویت کنید، باید استراتژیهایی متناسب با آن ذهنیت را ایجاد کنید. به این مثالها دقت کنید:
اپهای موبایل نباید به عنوان یک بخش یا کپی محض از وبسایت شما باشند. اپلیکیشنها را باید به گونهای طراحی کنید تا تجربه کاربری لذت بخش و مخصوص موبایل را ارائه دهند.
استراتژیهای مربوط به اپلیکیشنهای موبایل ابتدا باید برای پلتفرم هدف، توسعه پیدا کنند. اپهای نیتیو امکان بهرهگیری از مزایا و ویژگیهای منحصربهفرد دستگاههای موبایل را در دسترستان قرار میدهند. بدین ترتیب میتوانید تجربهای غنی و جذاب را برای مشتریان خود به ارمغان آورید.
چرخه عمر اپلیکیشن موبایل
وقتی در حال تدوین یک استراتژی اولویتدهی به موبایل هستید، درک و پرداختن به 4 مرحله اصلی از چرخه عمر یک اپلیکیشن موبایل ضروری است.
مرحله اول: استراتژیسازی کنید
در این مرحله مشخص میکنید قرار است چه نوع تجربه موبایلی را به کاربران خود ارائه دهید. این مرحله میتواند شامل تعیین تیمها، زیرساخت، زمانبندی، بودجه لازم، ویژگیهای اپ، پلتفرم و سیستم عاملهای سازگار باشد. اگر از همان ابتدا اهداف تجاری را به طور شفاف تعیین کنید، فرآیند توسعه اپلیکیشن به مراتب آسانتر خواهد بود.
اکوسیستم داخلی افرادی که قرار است بر روی اپلیکیشن کار کنند را مشخص کنید. این تیم در تمامی مراحل چرخه عمر یک اپلیکیشن به طور کامل حضور دارند و در نهایت آنها هستند که مشخص میکنند اپلیکیشن قرار است چه ارزشها و تجربیاتی را برای کاربر به ارمغان بیاورد. درگیر کردن دپارتمانهای مختلف درون کسبوکار، برای تدوین یک استراتژی جامع از اهمیت بالایی برخوردار است.
هر اپلیکیشن موبایل یک هدف تجاری اولیه دارد. برای مثال، این هدف ممکن است تولید درآمد، افزایش آگاهی برند یا بهبود کارایی عملیاتی سازمان باشد. پس از مشخص شدن هدف اولیه، باید سناریوهای احتمالی برای استفاده از اپ را مشخص کنید. در قدم بعدی، ویژگیهای مورد نیاز برای دستیابی به این موارد باید تعیین شود.
برنامهریزی دقیق برای زمانبندی و بودجه پروژه نیز از اهمیت برخوردار است. اپلیکیشن شما قرار است چقدر سریع وارد بازار شود؟ چه منابع و بودجهای در دسترس است؟ علاوه بر این، باید مشکلات احتمالی و نیاز به افزایش بودجه را هم در نظر داشته باشید.
مرحله دوم: توسعه دهید
این مرحله همان جایی است که ایده اپلیکیشن موبایل به واقعیت تبدیل میشود. برای توسعه اپلیکیشن باید به موارد مختلفی توجه داشته باشید. این موارد میتواند بودجه، توانمندیهای تیمهای کریتیو و آیتی و هر محدودیت محتمل دیگر را شامل شود.
نکته مهم این است که اگر بین دو یا چند گزینه مجبور به انتخاب هستید، گزینهای که هزینههای کمتری به دنبال دارد همیشه بهتر نیست. در واقع وقتی صحبت از اپلیکیشن موبایل میشود، گاهی اوقات محدود کردن اعضای تیم یا بودجه میتواند کیفیت خروجی را به طور محسوسی کاهش دهد.
در پایین به چند گزینه برای توسعه اپلیکیشن موبایل اشاره شده است:
تیم توسعه داخلی: میتوانید از تیم توسعه داخلی شرکت برای طراحی اپلیکیشن موبایل بهره ببرید. این گزینه همیشه کارآمدترین رویکرد به حساب نمیآید و ممکن است به منابع داخلی قابل توجهی نیاز داشته باشد.
استفاده از یک پلتفرم DIY: اگر اپلیکیشن قرار است عملکرد بسیار سادهای داشته باشد، میتوانید از پلتفرمهای تولید اپلیکیشن استفاده کنید. وقتی نیازی به طراحی و ارائه ویژگیهای آنچنانی وجود ندارد، این ابزارها یک راه کارآمد و ارزان قیمت به حساب میآیند.
استخدام توسعهدهنده اپلیکیشن: شما میتوانید یک توسعهدهنده اپلیکیشن مستقل را استخدام کنید تا ایده شما را عملی کند. البته پیدا کردن یک توسعهدهنده توانمند همیشه کار آسانی نیست، اما به هر حال از استخدام یک تیم توسعهدهنده ارزانتر تمام میشود! علاوه بر این، اگر ایده جامعی دارید، ممکن است برای تکمیل فرآیند توسعه به استخدام چند متخصص نیاز داشته باشید.
بهکارگیری یک شرکت توسعه اپلیکیشن: مزیت همکاری با یک شرکت متخصص در زمینه توسعه اپلیکیشن این است که تمام مراحل یعنی طراحی، توسعه، عیبیابی و موارد دیگر توسط متخصصان شرکت انجام میشود. این شرکتها معمولا افراد متخصص را استخدام میکنند و به منابع بزرگتری دسترسی دارند.
مرحله سوم: انتشار
در این مرحله اپلیکیشن توسط کاربران رویت و استفاده میشود. با بهرهگیری از یک استراتژی دادهمحور میتوانید مزیت رقابتی بهتری را برای اپلیکیشن خود ایجاد کنید، تا بدین ترتیب کاربر از بین هزاران گزینه دیگر، اپلیکیشن شما را انتخاب کند. روشهای مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید اپلیکیشن خود را بازاریابی کنید.
بهینهسازی اپ استور یا ASO یکی از بهترین روشها برای افزایش دیده شدن اپلیکیشن است. ASO فرآیندی است که به اپلیکیشن شما کمک میکند در لیست اپها یا نتایج جستجو در جایگاه بالاتری دیده شود. طبیعتا هر چقدر این جایگاه بالاتر باشد، شانس دیده شدن اپلیکیشن شما و در نتیجه ترافیک دریافتی توسط آن بیشتر خواهد بود.
معمولا اپلیکیشنهای موفق پیش از ورود به اپ استورها، تبلیغات خوبی دارند. بهتر است برنامهریزی مارکتینگ خود را به کمپین، شامل سه فاز پیش از انتشار، حین انتشار و پس از انتشار تقسیم کنید.
مرحله چهارم: تعامل برقرار کنید
در مرحله چهارم از چرخه عمر اپلیکیشن موبایل، باید با استفاده از اطلاعات و محتوا، کاربران را درگیر کنید، درآمدتان را افزایش داده و به بهینهسازی اپلیکیشن ادامه دهید. برای موفقیت یک اپلیکیشن، پیام کسبوکار باید به صورت متناسب و شخصیسازی شده به کاربر ارائه شود.
از ابزارهای آنالیز درون اپلیکیشنی برای درک بهتر رفتار کاربر و نیازهای آنها استفاده کنید. بدین ترتیب میتوانید ببینید کدام ویژگیها بیشترین محبوبیت را دارند و کاربران شما غالبا در کجا زندگی، کار و تفریح میکنند. با بهرهگیری از این اطلاعات، شما میتوانید برای هدفگیری بهتر و تعامل بیشتر با کاربران در آینده، استراتژی موبایل خود را بهبود دهید.
با استفاده از بینش عمیقی که به دست میآورید، امکان برنامهریزی بهتر برای انتشار ویژگیها، بهروزرسانیها و اپلیکیشنهای مکمل میسر خواهد شد. به علاوه، این اطلاعات نه تنها نسخههای آینده اپلیکیشن، بلکه فرآیندهای کسبوکارتان، استراتژی بازاریابی و سایر ابتکارات را بهینه میکند.
برای درگیر و فعال نگه داشتن کاربران در اپلیکیشن خود روشهای مختلفی وجود دارد. یکی از این تکنیکها ارسال پیشنهادات تخفیفی و ویژه از طریق پوش نوتیفیکیشن است. با استفاده از این تکنیک میتوانید محتوای مرتبط و شخصیسازی شده با نیاز کاربر را ارسال کنید.
اما به طور کلی، از هر روشی که استفاده میکنید، هدف نهایی این است که اقدام مناسب را برای کاربر مناسب و در زمان مناسب به کار ببرید. بدین منظور بهرهگیری از اطلاعات آنالیز شده از رفتار کاربران در اپلیکیشن ضروری خواهد بود. مهم نیست در چه صنعتی مشغول به فعالیت هستید، برای دیجیتالی شدن، به یک پلتفرم موبایل کامل و یکپارچه نیاز خواهید داشت.
مترجم: مصطفی طبری
منبع: https://liquid-state.com/mobile-first-drive-digital-transformation/